Utställning Märta Måås-Fjetterström

Det blev publiksuccé när verken av Märta Måås-Fjetterström – Sveriges främsta textilkonstnär – ställdes ut i Rikssalen på Kungliga slottet. Här kan vi återuppleva utställningen med filmer, artiklar, bilder och inte minst: en virtuell tur i den tidigare utställningen!

"se på mattorna – Det är jag"
Märta Måås-Fjetterström

När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sa hon: ”Se på mattorna – det är jag”. Det var mattorna som uttrycksfullt talade om vem hon var och berättade om hennes inspirationskällor, liv, karriär och förutsättningarna för kvinnligt företagande under första halvan av 1900-talet.

2019 var det hundra år sedan hennes verksamhet startade och Kungen tog initiativ till en utställning, om och med hennes verk, i Rikssalen på Kungliga slottet. För första gången visades nu mattorna som finns i de kungliga samlingarna. 

– Jag hoppas att utställningen ska bidra till igenkännandets glädje hos de äldre besökarna, upptäckarglädje hos den yngre generationen och att besökare från andra länder ska få stifta bekantskap med ett svenskt konstnärskap i världsklass. / Carl Gustaf

Ta del av utställningen genom att klicka på bilderna i bildspelet nedan eller länkarna:

Textilkonst i kungliga rum
Ett kulturarv
Utställningen i 360°

Tillsammans med generösa inlån från företag, institutioner och privatpersoner visades ett sextiotal av Märta Måås-Fjetterströms verk. Utställningen var ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Insamlingsstiftelsen för bevarande av kunskap i och för Märta Måås-Fjetterströms verksamhet.

PANELSAMTAL november 2019 med överintendent Margareta Nisser-Dalman, Angelica Persson, vd vid AB Märta Måås-Fjetterström, Anette Granlund, intendent vid Bukowskis och utställningskommissarie Kerstin Hagsgård.

I FILMEN berättar utställningskommissarie Kerstin Hagsgård och scenograf Ulrika Wolff om arbetet med utställningen, december 2019. Klicka på bilden för full skärm.