Utställning Daisy Kronprinsessan Margareta

Vår nuvarande Kungs farmor var en dynamisk och folkkär kronprinsessa, en föregångare inom många områden som kom att påverka synen på kungligheter, in i våra dagar. Här kan du ta del av den uppskattade utställningen som berättade om hennes liv och gärningar.

Möt en Prinsessa före sin Tid.
Daisy. Kronprinsessan Margareta, 1882–1920

På plats i den våning på Kungliga slottet där kronprinsessan Margareta bodde tillsammans med Gustaf (VI) Adolf och de fem barnen, Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl Johan, visades unika föremål, från de kungliga samlingarna, som tillhört kronprinsessan. Hon var barnbarn till drottning Victoria av Storbritannien och kallades Daisy av familj och vänner.

"Min farmor, kronprinsessan Margareta – inom familjen kallad Daisy – var en mångbegåvad person med stark lyskraft. Hon hade ett äkta intresse och engagemang inom en mängd områden: konst, idrott, social hjälpverksamhet och trädgårdsodling. Kronprinsessan var också en kärleksfull mor, med en för tiden modern syn på barn. Hon skrev en gång: ’Barn och blommor ha lika stort behov av solsken och kärlek.’

Min farmor gick tyvärr bort alldeles för tidigt, bara 38 år gammal. Hon efterlämnade min farfar, min far och hans fyra yngre syskon i djupaste sorg. Kronprinsessan Margaretas liv och gärning – liksom hennes betydelse för min familj och vårt land – förtjänar att uppmärksammas."

Utställningen visades i den del av Kungliga slottet där kronprinsessan Margareta bodde med Gustaf (VI) Adolf och de fem barnen. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Här finns filmer, artiklar och bilder samlade, liksom en virtuell version av utställningen. Lär känna prinsessan, som statsminister Hjalmar Branting beskrev som ”solstrålen i Stockholms slott”.

Klicka på bilderna i bildspelet nedan eller länkarna:

H.M. Konungens tal vid invigningen av utställningen den 6 juni 2021.

På plats i Spegelsalongen berättar utställningsintendent Bronwyn Griffith om "Daisy", Kungens farmor.

Inför invigningen besökte Kungaparet, Kronprinsessan och Prinsessan Christina Fru Magnuson utställningen.

"Vandra" runt i den digitala versionen av utställningen. Klicka på bilden för att starta turen.