Podd: Slott & krona

Podden för dig som älskar den kungliga historien. Slottspedagogerna Jonas Rosin och Caroline Edman lyfter fram den kungliga historien i smått och stort. Miljöerna, människorna, händelserna och traditionerna.

Kungliga besöksmål

10. Tullgarns slott
Välkomna till programledarnas favoritslott – Tullgarns slott, vackert beläget vid en turkosblå havsvik i Sörmland. Slottet köptes in till Europas vackraste prins, Fredrik Adolf. Det blev en sann kärlekshistoria. Även drottning Victoria och Gustaf V omhuldade sitt Tullgarn, så pass att en tysk Bierstube inreddes. Men hur undkom Tullgarn rysshärjningarna? Hur många fantastiska rum finns det? Vilka avtryck gjorde den ryska tsarfamiljen? Och varför tog ”Pankan” hål på Stockholm slotts tak?

9. Kina slott
Längst bort i Drottningholms slottspark ligger ett litet men väldigt spännande slott. En välbevarad rosa sockerbakelse från 1700-talet med paradisiska skildringar av livet i Kina, som bidrog till att området blev världsarv. Men vem sydde i det Sydda rummet, hur kulört var 1700-talet och vad viskades i Ovala rummet? Vad är det för magnifikt som står i skrubben? Och var kommer Göteborgssonen och superkargören William Chambers in i bilden?

8. Ulriksdals slott
Kom med in i ett modernt 1600-tals slott fyllt med fantasifull inredning. Vi tittar närmare på Karl XV:s och Gustaf VI Adolfs tid på Ulriksdal. Är det Gustav Vasa som ristat in sitt namn i bordet och har Gustav II Adolf sovit i Karl XV:s säng? Vad fick kronprinsessan Margareta röja ut för att skapa den goda bostaden och vilket är Gustaf VI Adolfs favoritgodis?

7. Riddarholmskrykan
Följ med in i Stockholms äldsta bevarade byggnad – Riddarholmskyrkan. Vi tar dig genom historien, ner i Karolinska gravkoret och upp i det brandhärjade kyrktornet. Vad är det som knackar i kyrkan? Vem ligger i Magnus Ladulås grav? Hur tog sig Karl XII:s komplicerade förhållande till farmor Hedvig Eleonora uttryck – in i döden? Det är frågor som vi försöker reda ut.

Kungligt sportande

Sportlovsveckorna till ära tar vi oss an kungligt sportande genom historien.

6. Sportande prinsessor
Kvinnliga pionjärer och kungliga trendsättare avhandlas i detta avsnitt. Hur fick de kungliga korn på Nancy Edberg? När fick drottning Lovisa och Sessan nys om modern konståkning. Vilken sport är kronprinsessan Margareta mest känd för? Och varför ställde sig bandybollen på högkant?

5. Tennis, väderboll och volant
Tillsammans med idrottshistorikern Isak Lidström, pratar vi om Johan III:s tenniskarriär. Vem mötte han i 1500-talets London och varför spelade han bort så många bollar? Hur var drottning Kristinas engagemang för sport? Och när tog Mr. G tennisen åter till Sverige?

4. Kungligt sportande genom historien
Hur spelar man dust och bohord? Hur vass var Erik XIV som längdhoppare? Åkte verkligen Gustav Vasa skidor? Och hur gick det i OS?

Kungligt julfirande

Var firades julen egentligen? Vilka är de tidigaste beläggen för att en gran användes? Vem var det av drottningarna som först provade att åka skridskor i juldagarna?

3. Fredag 15 december släpptes podden om Gustaf V:s jul.

2. Fredag 8 december kom del 2 om Oskar IIs julfirande.

1. Först ut var julen hos Karl XV.

Foto: Ralf Turander

Lyssna på Slott och krona, en ny podd från Kungligaslotten.se. Podden är kostnadsfri och finns där poddar finns. Den kan även lyssnas på denna sida, se ljudfilen i texten.

Jingel: Josefinas Polonaise, av prinsessan Eugénie (1854). Framförd av hovorganist Mary Ljungquist Hén.

Kontakt: marknad@kungligaslotten.se

Slott & krona hade premiär i december 2023.

Kommande händelser

Den 28 juli firar Gripsholms slott Bellmandagen med konsert i Hjorthagen och Bellmanvisningar på slottet. En tradition med flera decennie...

Biljetter

Gripsholms slott får ett unikt gästbesök från en världsberömd ungdomsorkester bestående av trettio unga musiker handplockade från norra N...

Biljetter

Klassisk musik, romantisk musik och gospel. Under fyra söndagar i augusti månad bjuds det på konserter i Ulriksdals slottskapell på temat...

Läs mer