Rosendals slott bord Sèvresporslin

Sèvresbordet på Rosendals slott

Mitt i Rosendals slotts främsta paradrum Lanterninen står ett mycket speciellt bord – en gåva från den franske kungen som Karl XIV Johan uppskattade högt.

Bordet, som har en central plats i rummet, är tillverkat 1843 i dyrbart, målat Sèvresporslin med fattning i förgylld och ciselerad brons.

Bekräftelse för två "nya" kungar

Bordet kom som en så kallad gengåva från franske kung Louis Philippe (Ludvig Filip) till Karl XIV Johan som tack för dennes tidigare gåva: två väldiga urnor i svart Älvdalsporfyr. Statsgåvor är tecken på goda diplomatiska relationer länder och dess statschefer emellan och utbytes än idag vid statsbesök. I Frankrike var monarkin just återinförd efter år av revolution, skräckvälde och kejsardöme. I Sverige och Norge regerade en förutvarande fransk marskalk utan kungliga anor. Gåvoutbytet blev därmed en bekräftelse på statschefernas legitimitet.

Ett bord med ett budskap

Bordets ovansida förstärker budskapet om franske kungens tacksamhet för Karl Johans gåva. Den målade bilden föreställer tronsalen i slottet i staden Pau där Karl Johan växte upp som Jean Baptiste Bernadotte långt innan hans militära och kungliga karriär började. Louis Philippe lät restaurera slottet där en av Frankrikes mest folkkära kungar Henri IV hade bott och hans porträtt syns på bordets ovansida.

Men den verkliga höjdpunkten för Karl Johan var nog att se de två urnorna som han skänkt Louis Philippe avbildade i fönsternischerna och som hade kommit hem till hans hemstads slott.

Toppbilden: Bordets ovansida med målning av tronsalen i slottet Pau. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Lanterninen Rosendals slott bord Sèvresporslin

Bordet finns i salen Lanterninen på Rosendals slott. Slottet visas vid guidade visningar under sommarmånaderna. Foton bordet: Alexis Daflos

Rosendals slott bord Sèvresporslin
Rosendals slott bord Sèvresporslin

Bordet var en högt uppskattad gåva, Karl XIV Johan lät sig till och med avbildas med bordet på sitt sista officiella porträtt år 1843. Porträttet är målat av Emile Mascré. Foto: Nationalmuseum

De kungliga samlingarna har vuxit fram under en tidsrymd av mer än 400 år, från Vasatid till våra dagar. De innefattar allt ifrån praktobjekt av internationell betydelse till enkla bruksföremål. Konstföremål, målningar, möbler, textilier – det mesta ur samlingarna kan ses vid besök på de kungliga slotten.

Kommande händelser

Drottningholms slott kan du upptäcka på egen hand i egen takt, men att att kombinera med en guidad visning ger besöket en extra upplevelse.

Biljetter

Drottningholms slott byggdes på uppdrag av en drottning och här har många kungligheter levt genom historien. På söndagar är en av de guid...

Biljetter

Följ med våra kunniga guider på en slottsvandring genom paradrummen på Kungliga slottet. Under vandringen levandegörs historien när samli...

Biljetter